جوانی ها>اجتماعی>سلامت>یک بررسی جدید در دانشگاه دوک در آمریکا نشان داده است که تنفس هوای بسیار آلوده حتی فقط برای چند هفته نه تنها خطر اختلالات کارکرد قلبی-تنفسی و متابولیک را میافزاید، بلکه خطر چاقی را هم بالا میبرد.

پس اینکه این موشهای باردار برای 19 روز در معرض هوای آلوده قرار گرفتند، میزان التهاب در ریه و کبد آنها افزایش یافت و همچنین نسبت به موشهایی که هوای پاک تنفس میکردند، در این موشها میزان کلسترول بد LDL 50 درصد بالاتر و میزان تری گلیسیرید 46 درصد بالاتر و میزان کلسترول کل 97 درصد بالاتر رفت.
این موشها همچنین میزان بالاتر مقاومت به انسولین نسبت به موشهای در معرض هوای آلوده داشتند.
نتایج مشابهی در نوزادان این موشها که در همان محفظههای مادرانشان نگهداری میشدند، مشاهده شد.
البته با توجه به یافتههای این پژوهش قرارگیری درازمدت به آلودگی هواست که باعث التهاب مداوم و اختلال کارکرد متابولیسم و در نهایت افزایش وزن میشود و تغییرات عمدهتر نه در طول سه هفته بلکه پس از هشت هفته استنشاق هوای آلوده بروز میکند.
بچه موشهای ماده و نر که پیش و پس از تولد در معرض آلودگی هوا قرار گرفته بودند، پس از هشت هفته نسبت به بچه موشهایی که هوای پاک استنشاق کرده بودند- باوجود رژیم مشابه غذایی- به ترتیب 10 و 18 درصد سنگینتر بودند.
این پژوهشگران نتیجهگیری میکنند که آلودگی هوا به اختلال کارکرد متابولیسم- یک علت ایجادکننده چاقی- میانجامد و یافتههای آنها با یافتههای بررسیهای پیشین هماهنگی دارد که نشان دادهاند قرارگیری در معرض آلودگی هوا باعث استرس اکسیداتیو و التهاب در اندامها و دستگاه گردش خون و نیز تغییرات در بافت چربی و میزان بالاتر مقاومت به انسولین میشود.
جوفنگ جیم ژانگ، استاد بهداشت جهانی و محیطی در دانشگاه دوک و نویسنده ارشد مقاله گفت: «ازآنجاییکه التهاب مزمن بهعنوان عامل دخیل در ایجاد چاقی شناخته شده است و ازآنجاییکه بیماریهای متابولیک مانند دیابت و چاقی ارتباط نزدیکی با هم دارند، قرارگیری در معرض آلودگی هوا خطر ایجاد چاقی را افزایش میدهد. اگر این یافتهها را در انسانها نیز تکرار و ثابت شوند، از نیاز فوری به کاهش آلودگی هوا با توجه به بار فزاینده چاقی در دنیای بسیار آلوده امروز حمایت میکنند.»سپید