از نقش منیزیم در بدن چه می دانید؟
منیزیم عنصر بسیار مهمی است که وظایف بسیاری در بدنمان به عهده دارد از حفظ و نگهداری دستگاه ایمنی بدن تا کاهش خطر حمله قلبی، ولی متاسفانه به دلیل آنکه رژیم غذایی ما سرشار از غذاهای آماده و فرآوری شده است، بندرت میتوانیم مقدار مناسب منیزیم مورد نیازمان را دریافت کنیم.در اینجا مواد غذایی سرشار از منیزیم معرفی میشوند. با توجه به اینکه برخی منابع منیزیم مانند بادام برزیلی در ایران کمتر در دسترس قرار دارد، پیشنهاد میکنیم منابع در دسترستر را در وعدههای غذایی خود بگنجانید.
دانه سویا
این دانه گیاهی سرشار از ویتامینها، مواد معدنی، فیبر و اسیدهای آمینه است. بنابراین منبع غذایی خوبی برای گیاهخواران است. تعداد کمی از ما میدانیم که فقط نصف فنجان سویای خشک تفتداده، میتواند تقریبا نصف منیزیم مورد نیاز روزانه بدنمان را تامین کند. بنابراین دفعه بعد که احساس گرسنگی کردید، بهجای تنقلات شیرین ، مقداری دانه سویا بخورید.
سبزیهای سبزبرگ تیره
سبزیجات سبزبرگ مواد فوقالعادهای هستند، زیرا مقادیر بالایی آهن، ویتامین و منیزیم دارند. سعی کنید روشهای آشپزی کمچرب، بخارپز یا آبپز در زمان کوتاه را بهجای سرخکردن در کره به کار ببرید. برگهای کلم، برگ چغندر و کلمپیچ منابع عالی ویتامین هستند. میتوانید برگهای جوان را بهصورت خام در سالاد استفاده کنید.
موز
یک موز به طور متوسط حدود۳۱ میلیگرم منیزیم دارد . این میوه علاوه بر آن می تواند ۱۰۰ کالری برای بدن انسان انرژی تولید کند .میتوانید موز را خرد کنید و در مخلوطکن بریزید تا یخنوش (smoothie) عالی داشته باشید یا با ماست یا شیر آن را مخلوط کنید و یک شیرموز کمچرب ولی سرشار از منیزیم را نوشجان کنید.
شکلات تلخ
شکلات تلخ احتمالا خوشمزهترین خوراکی فهرست خوردنی های منیزیم دار است؛ شکلات شیری یا نیمهشیرین سرشار از شکر بوده و ضررش بیشتر از مزایایش است اما هر تخته ۴۱ گرمی شکلات تلخ حدود ۱۳ میلیگرم منیزیم دارد.بنابراین هر روز تکه بسیار کوچکی از آن را بخورید تا از فواید آن بهره بیشتری ببرید.
بادام برزیلی
بادام برزیلی در اعماق جنگلهای آمازون رشد میکند و نصف فنجان آن حدود ۲۵۰ میلیگرم منیزیم دارد که بیش از ۶۰ درصد نیاز روزانه منیزیم را تامین میکند. ولی کالری آن بالاست. نصف فنجان آن ۴۶۰ کالری دارد.بنابراین افرادی که مراقب وزنشان هستند، باید بخش کوچکی از منیزیم دریافتیشان از بادام برزیلی تامین شود.
ماهی
ماهی کمتر از گوشت کالری دارد و حاوی اسیدهای چرب امگا۳ هم هست که نوعی کلسترول خوب محسوب میشود و ویتامین D دارد. برخی از ماهیها مثل هالیبوت، ماهی آزاد، گورماهی (ماهی ماکرال یا ماکرو یا اسقمری) و ماهی تن سرشار از منیزیم هستند.نصف فیله ماهی آزاد ۵۳ میلیگرم منیزیم دارد و نصف فیله هالیبوت حاوی ۱۷۰ میلیگرم منیزیم است.
نقش منیزیم در بیماری های رایج:
منیزیم و فشار خون:
منیزیم درتنظیم فشار خون نقش مهمی را ایفا می کند. رژیم های غذایی که حاوی مقدار زیادی سبزی و میوه باشند منیزیم و پتاسیم را در حد کافی تأمین کرده و باعث کاهش فشار خون بالا می شوند . مطالعات نشان می دهد دریافت زیاد منیزیم ، پتاسیم و کلسیم و دریافت کم چربی و سدیم در برنامه ها و رژیم غذایی تأثیر زیادی در کاهش فشار خون بالا دارند.بنابراین توصیه می شود با دریافت کافی منابع حاوی منیزیم از وقوع فشار خون بالا پیشگیری وآن را کنترل کنید.
منیزیم و بیماری های قلبی- عروقی:
دریافت کم منیزیم ، باعث اختلال در ریتم قلبی و بروز حملات و سکته های قلبی می شود. مطالعات انجام شده در بیمارانی که به سکته ی حاد قلبی مبتلا شدند که استفاده فوری از منیزیم پس از سکته ی قلبی سبب کاهش مرگ و میر بیماران می شود.
منیزیم و استئوپرز:
ممکن است کمبود منیزیم ، عاملی خطر زا در ایجاد استئوپرز ( پوکی استخوان ) باشد . کمبود منیزیم ، متابولیسم کلسیم و هورمون تنظیم کننده کلسیم را در بدن تغییر می دهد . مطالعات مختلفی نشان می دهد که مکمل دهی منیزیم ، چگالی معدنی استخوان را بهبود می بخشد ؛ اما برای اثبات این موضوع نیاز به مطالعات بیشتری است.
منیزیم و دیابت:
وجود منیزیم برای متابولیسم کربوهیدرات (قند ) لازم است . ممکن است باعث آزاد سازی و فعال شدن انسولین (هورمون تنظیم کننده قند خون ) شود . افزایش مقدار گلوکز (قند ) خون در بیماران دیابتی باعث کاهش منیزیم خون و کمبود آن در ادرار می شود.حال می توان فهمید که چرا کمبود منیزیم در افراد دیابتی نوع ۱ و نوع ۲ که خوب کنترل نمی شوند ، وجود دارد. تنها بیماران دیابتی که در معرض خطر کمبود کلسیم هستند ، باید منیزیم خون خود را ارزیابی کرد ، و اگر کمبودی وجود داشت آن را جبران کننددر بیماریهای دیگری مثل سردرد های میگرنی نیز مکمل دهی منیزیم ممکن است باعث کاهش سردرد شود اما برای اثبات این موضوع نیاز به مطالعات بیشتری است.
گردآوری: مجله ی اینترنتی جوانی ها