آشنایی با اثرات آفتاب بر روی پوست ، را برای شما عزیزان و کاربران محترم جوانی ها قرار داده ایم , با مجله جوانی ها همراه باشید.
آشنایی با اثرات آفتاب بر روی پوست
پوست بهطور طبیعى با تحریک سلولهاى تولیدکنندهٔ رنگدانه (ملانوسیتها) و ایجاد ملانین (رنگدانهٔ پوست را ملانین مىگویند – م). نسبت به آفتاب واکنش نشان مىدهد. این پدیده باعث برنزه شدن پوست و حفاظت آن در مقابل مواجهه بیشتر با آفتاب مىشود. توزیع غیرعادى ملانین منجر به بروز کک و مک بهویژه در افرادى که در معرض نور هستند، مىشود. مواجههٔ بیش از حد و حاد با آفتاب باعث آفتاب سوختگى مىشود. در حالىکه مواجهه بیش از حد در درازمدت منجر به تغییرات مزمنى مىشود که شامل از دست رفتن خاصیت ارتجاعى پوست (چروکیدگی)، لکههاى ناشى از افزایش رنگدانههاى پوست، شاخى شدن پوست در اثر نور خورشید (به مبحث شاخى شدن پوست در اثر نور خورشید مراجعه کنید) و سرطان پوست در برخى از افراد، مىگردد.
عوارض پوستی ایجاد شده توسط اشعه فرابنفش
۱) آفتاب سوختگی:
حادترین و آشکارترین جزء بالینی تماس با اشعه فرابنفش ، قرمزی و آفتاب سوختگی پوست است که در عرض ۴-۳ ساعت پس از تماس با نور خورشید ایجاد شده و در طی ۲۴-۱۲ ساعت به بالاترین شدت خود می رسد. اشعه فرابنفش باعث تخریب DNA موجود در هسته سلولهای پوستی شده و به این ترتیب به سلولها صدمه می زند . علت ایجاد قرمزی پوست نیز آزادشدن واسطه های شیمیایی مختلف می باشد که از مهمترین آنها می توان به هیستامین اشاره نمود.
۲) برنزه شدن پوست:
اشعه فرابنفش با افزایش فعالیت تعداد سلولهای رنگدانه ساز پوستی می تواند باعث ایجاد برنزه شدن پوست گردد . این عمل معمولا” ۷۲-۴۸ ساعت پس از تابش نور خورشید ایجاد می شود که یکی از مکانیسم های دفاعی پوست برعلیه تشعشعات خورشیدی خواهد بود .
۳) پیری زودرس:
ارتباط بین پیری زودرس با تماس مداوم با نور خورشید، کاملا” به اثبات رسیده است. مشخص شده است که اشعه فرابنفش به تنهایی و یا در همراهی با اشعه زیر قرمز می توانند سبب تخریب الیاف کلاژن و الاستین موجود در پوست گردند . این الیاف عامل اصلی استحکام و کشش طبیعی پوست بوده و صدمه به آنها می تواند منجر به پیری زودرس پوست شود. به همین دلیل افرادی که دارای مشاغلی هستند که به مدت طولانی با نور خورشید تماس دارند ( مانند: کشاورزان، ماهیگیران و…) بسیار زودتر از سایر افراد دچار پیری پوست می گردند .
۴) بدخیمی های پوست:
عوامل متعددی در ایجاد بدخیمی های پوستی دخیل می باشند. امروزه مشخص شده است که شایع ترین عامل مؤثر بر روی این بدخیمی ها تابش نور خورشید می باشد. اشعه فرابنفش معمولا” با دو مکانیسم می تواند باعث ایجاد بدخیمی های پوستی شود. حالت اول تماس حاد و شدید با نور خورشید می باشد که مخصوصا” در افرادی که در سواحل دریا حمام آفتاب می گیرند دیده می شود. این آفتاب سوختگی های حاد و شدید معمولا” باعث نوعی بدخیمی بنام « ملانوم بدخیم » می شود.
گردآوری: