خوراکی های مضر برای زخم معده
زخم معده Stomach ulcers در داخل معده رخ می دهد و زخم های باز، بر روی پوشش داخلی معده می باشند زخم معده، زخم های بازی هستند که در آستر معده توسعه می یابند زخم می تواند فقط در بخشی از روده بعد از معده رخ دهد که به آن زخم اثنی عشر می گویند گاهی اوقات هر دو زخم اثنی عشر و معده را زخم معده می نامند. رایجترین علامت زخم معده درد شکمی است غذاهای تند و یا یک شغل پر استرس می تواند سبب زخم معده شود.

خوراکی های مضر برای زخم معده
شایعترین علت زخم معده یک عفونت باکتریایی است درد معده بین وعده های غذایی و یا در طول شب شروع می شود زخم های دوازدهه همیشه خوش خیم هستند در حالی که زخم های معده ممکن است بدخیم باشند. هنگامی که به دنبال توصیه های پزشکی، هنوز دارای استفراغ خونی ( رنگ قرمز روشن یا قهوه ای تیره، ظاهر دانه ای شبیه به قهوه )، عبور مدفوع مانند قیر سیاه و سفید، درد ناگهانی شدید در معده که به طور پیوسته بدتر شده و بهبود نمی یابد که می تواند نشانه ای از یک عارضه، از جمله خونریزی داخلی باشد.
علائم زخم معده
درد با حالت سوزش، سوراخ شدن یا سائیده شدن به مدت ۳۰ دقیقه تا ۳ ساعت ایجاد می شود و اکثراً به صورت سوزش سردل و سوء هاضمه می باشد و در ناحیه بالای شکم یا زیر قفسه سینه وجود دارد گاهی در شب فرد را از خواب بیدار می نماید درد در زخم معده با خوردن غذا بیشتر می شود لذا افرادی که زخم معده دارند لاغر می شوند. ولی در زخم دوازدهه ممکن است افزایش وزن ایجاد شود زیرا افراد برای کاهش درد، بیشتر می خورند. وجود خون در مدفوع، استفراغ مکرر و کم خونی از دیگر علائم است. گاهی در افراد مسن و دیابتی زخم معده بدون علامت است و ممکن است این افراد با خونریزی مراجعه نمایند.
برخی مواد غذایی باعث افزایش حالت اسیدی و سوزش معده میشوند در نتیجه مصرف آنها برای افرادی که دچار زخم معده هستند توصیه نمیشود. چون این مواد غذایی علاوه بر ایجاد این حالتهای مذکور روند درمان را نیز مختل میکنند.
قهوه به مخاط معده آسیب میرساند
اگر از زخم معده رنج میبرید از مصرف برخی نوشیدنیها مانند قهوه و چای بپرهیزید. قهوه مانند چای، اگر به میزان زیادی مصرف شود باعث افزایش اسید معده شده و معده درد را بیشتر میکند.
از مصرف آب پرتقال بپرهیزید
پرتقال یک میوه مفید و پرخاصیت است اما اگر زخم معده دارید بهتر است دور این میوه خوشمزه را خط قرمز بکشید. چون باعث ترش کردن معده در افراد حساس میشود. اما جالب است که این اتفاق با مصرف لیموترش یا گریپ فروت نمیافتد. البته دلیل آن هنوز به درستی روشن نشده است اما واقعیت این است که پرتقال باعث ترش کردن میشود. در نتیجه توصیه میشود از مصرف پرتقال و همچنین آب آن خودداری کنید.
اما مصرف متعادل مرکبات دیگری مانند نارنگی، لیموترش و گریپ فروت ایرادی ندارد. توصیه میشود این مرکبات را به همراه غذا و همچنین صبح با شکم خالی مصرف نکنید.
گوجه فرنگی
گوجه فرنگی به طور طبیعی یک میوه اسیدی محسوب شده و ترکیبات آن (پوست و دانههای آن) باعث تحریک مخاط معده میشود.
اگر از زخم معده رنج میبرید برای مصرف گوجه فرنگی لازم است که آن را پخته و پوست بگیرید تا مشکلی بروز نکند.
علاوه بر گوجه فرنگی باید از مصرف پیاز، فلفل دلمهای، زیتون و قارچها نیز بپرهیزید. این مواد غذایی نیز باعث ترش کردن و سوزش معده در افراد حساستر میشود. میوههای دیگری مانند انجیر و میوههای ریزی مانند توت فرنگی و تمشک نیز باعث تحریک معده میشوند. البته سبزیجات اشاره شده در صورت پخته شدن واکنش کمتری ایجاد میکنند.
بدانید که
برای تسریع درمان معده بهتر است که روزانه ۵ تا ۶ وعده ی غذایی کم حجم و میان وعده داشته باشید تا از پر شدن و سنگینی معده جلوگیری شود. با این حال لازم است که از ریزهخواری بپرهیزید چون میتواند بر عکس عمل کرده و باعث تحریک بیشتر معده شود.
پنیرهای خیلی چرب یا خیلی تخمیر شده
به طور کلی مواد غذایی چرب مانند گوشتهای پرچرب، کره، سسهای چرب، گوشتهای فراوری شده مانند سوسیس و کالباس و همچنین ماهیهای دودی و مواد غذایی سرخ کرده و پنیرهای خیلی چرب جزو مواد غذایی پرهیزی برای شما هستند. به خاطر اینکه این مواد غذایی، دیرهضم بوده و معده را به زحمت میاندازند. به خاطر اینکه این مواد غذایی به مدت بیشتری داخل معده میمانند و باعث ترشح اسید بیشتر میشوند. اگر دچار زخم معده هستید بهتر است حداقل تا بهبودی و برطرف شدن زخم از مصرف این مواد غذایی خودداری کرده و از جایگزینهای کم چرب مانند گوشتهای کم چرب، پنیر سفید کم چرب و مواد غذایی غیردودی استفاده کنید.
عسل حاوی اسیدیته ی پنهان
بدون شک، ما به صورت مستقیم متوجه نمیشویم اما عسل یک ماده ی غذایی اسیدی است. اما به خاطر طعم شیرین عسل حالت اسیدیتهی آن پنهان میماند. با این حال باید بدانید اگر معده خیلی حساسی دارید با شیرین کردن دمنوش شبانهتان با این ماده خطر اسیدی شدن معده در شب بیشتر میشود؛ چون خواب هستید و وضعیت خوابیده نیز مزید بر علت میشود.
بدانید که
سوزش و ترش کردن معده الزاما به وجود اسید طبیعی یک ماده ی غذایی مربوط نمیشود. این حالت بیشتر ناشی از وجود عوامل فعال موجود در مواد غذایی یا ترکیبات فیبری یا تحریک کننده است که به مخاط معده آسیب میزند.
حواستان به ادویههای تند باشد
مواد غذایی تند شهرت زیادی در ایجاد سوزش معده دارند. توجه داشته باشید که ادویههای تند مانند فلفل، کاری و زنجبیل و غیره حاوی مولکولهای تحریک کنندهای هستند که میزان زیاد آن باعث بروز التهاب در معده و رودهها میشود. علاوه بر این ادویهها بهتر است در مصرف نمک نیز هشیارتر باشید چون میزان زیاد آن باعث افزایش حالت اسیدی معده میشود. گفتنی است که ادویههای دیگری مانند وانیل یا دارچین چنین تاثیری ندارند.
گردآوری: جوانی ها