سالمندان همراه با توصیه های غذایی
غذایی که امروز قرار است آموزش دهیم، یک نوع خوراک مرغ تایلندی است. این غذا سرشار از ویتامین است و مناسب افرادی است که از رژیم کمچرب استفاده میکنند.
مواد لازم :
پوست لیمو ترش (رنده شده) | یک عدد |
زنجبیل تازه ( رنده شده) | یک قاشق مرباخوری |
سیر | یک حبه بزرگ |
روغن مایع | ۲ قاشق سوپخوری |
سینه مرغ ورقه شده | ۲۵۰ گرم |
فلفل دلمهای قرمز | نصف یک عدد |
فلفل دلمهای سبز | نصف یک عدد |
پیازچه خرد شده | ۴ عدد |
هویج متوسط خلال شده | ۲ عدد |
لوبیا سبز خرد شده | ۱۱۵ گرم |
بادام پودر شده | ۲۵ گرم |
سس سویا | یک قاشق سوپ خوری |
شکر | کمی |
فلفل سیاه و نمک | به مقدار لازم |
گشنیز تازه | به مقدار لازم |
طرز تهیه :
سیر و زنجبیل را پوست میگیریم و خرد میکنیم. روغن را در ماهیتابه میریزیم و داغ میکنیم. زنجبیل، سیر و رنده پوست لیمو را ۳۰ ثانیه روی حرارت زیاد تفت میدهیم. سپس سینه مرغ را به صورت نازک ورقه میکنیم و به آن اضافه میکنیم و ۲ دقیقه تفت میدهیم. در مرحله بعد، همه سبزیجات را اضافه میکنیم، ۱۰ دقیقه میگذاریم روی حرارت بماند تا سبزیجات و سینه مرغ کمی بپزند.پودر بادام، سس سویا، شکر، نمک و فلفل را اضافه میکنیم و دو سه دقیقه دیگر روی حرارت نگه میداریم. بعد از این مدت، غذا آماده خوردن است.این غذا را میتوان با برنج نیز سرو کرد.
نکات تغذیهای :
۱ – سبزیجات مختلفی که در تهیه این غذا به کار رفتهاند، منبع خوبی از فیبر غذایی هستند که باعث کاهش چربی خون میشوند.
۲ – استفاده از روغن مایع به جای روغن جامد که دارای اسیدهای چرب غیراشباع است، از نکات مثبت تهیه این غذای کم چربی است.
۳ – استفاده از گوشت سفید به جای گوشت قرمز که چربی کمتری دارد، آن را به یک غذای مفید تبدیل میکند.
اگرچه دوران سالمندی به ۶۰ سال و بالاتر اطلاق میشود، اما تغییرات سالمندی از سالها قبل آغاز میشود.توجه به تغذیه در این دوران به دلیل تغییر نیازهای تغذیهای بدن از اهمیت بسزایی برخوردار است. نیاز سالمندان به موادمغذی متاثر از داروها، بیماریها و پدیدههای بیولوژیکی دوران میانسالی و سالمندی بوده و در افراد مختلف با یکدیگر متفاوت است مهمترین توصیه تغذیهای برای این سنین تهیه غذاهای ساده و کم حجم است، به طوری که تمام نیازهای فرد به موادمغذی تامین شود و در عینحال متناسب با فرهنگ مصرف او باشد.انتخاب نوع غذا در برنامه غذایی روزانه از اهمیت خاصی برخوردار است، نکته اساسی در برنامه غذایی سالمندان، مصرف موادغذایی کم چربی و کم کلسترول مانند شیر و لبنیات کمچرب،کاهش مصرف روغن، کره، خامه و … کمنمک و پرفیبر است.
در افراد مسن مصرف روزانه شش تا هشت لیوان مایعات ترجیحا آب برای پیشگیری از یبوست و کم آبی بدن توصیه میشود، زیرا افراد مسن علیرغم نیاز واقعی به مایعات، کمتر احساس تشنگی میکنند و به همین دلیل بیشتر مستعد کم آبی و یبوست هستند.با افزایش سن نیاز به انرژی کاهش مییابد و به همین علت نیاز متابولیسمی بدن به انرژی کمتر از سایر گروههای سنی است.افراد مسن فعالیت بدنی کمتری دارند و در نتیجه نیازمند غذای کمتری برای ثابت نگه داشتن وزنشان هستند، برای محدود کردن دریافت انرژی، توصیه میشود غذاهای کم حجم و غنی از موادمغذی را بیشتر مصرف کنند و مصرف موادشیرین و چربیها را نیز کاهش دهند.
از آنجا که در سالمندان نیاز به انرژی کاهش مییابد، پروتئین موردنیاز بدن باید از منابع با کیفیت بالا (از لحاظ پروتئین) مانند گوشتهای کمچربی، مرغ، ماهی، سفیده تخممرغ، فرآوردههای لبنی بدون چربی یا کم چربی تامین شود.غلات و حبوبات نیز از منابع گیاهی پروتئین هستند که اگر با هم مصرف شوند تمامی اسیدهای آمینه ضروری مورد نیاز بدن را تامین میکنند، پروتئین حدود ۱۵ درصد کل انرژی روزانه را تشکیل میدهد و توصیه میشود حدود نیمی از پروتئین مصرفی از نوع حیوانی و مصرف گوشت در سنین سالمندی باید متعادل (حدود سه نوبت در هفته) باشد.
مصرف چربیها باید در رژیمغذایی سالمندان محدود شود، دریافت چربی نباید بیش از ۳۰ درصد کل انرژی دریافتی در روز باشد، خصوصا سهم چربیاشباع شامل چربی پنهان در گوشت، انواع روغن جامد و کره باید تا حداکثر ۱۰درصد انرژی دریافتی روزانه کنترل شود.با افزایش سن مقدار توده چربی بدن سالمندان افزایش مییابد و در نتیجه احتمال چاقی و خطر ابتلا به بیماریهایی نظیر افزایش فشارخون، دیابت و بیماریهای قلبی وعروقی افزایش مییابد.کنترل شدید چربیخون برای سنین ۵۰ تا ۷۰ سال مفید است و به طور کلی باید میزان کلسترول مصرفی کمتر از ۳۰۰ میلیگرم در روز باشد.
گردآوری: مجله ی اینترنتی جوانی ها