آشنایی کامل با خواص لیمو عمانی، را برای شما عزیزان و کاربران محترم جوانی ها قرار داده ایم , با مجله جوانی ها همراه باشید.
آشنایی کامل با خواص لیمو عمانی
لیمو عمانی یا لیمو امانی، لیمو ترش شیسه یا تغن (به لاتین: Citrus aurantifulia) میوهٔ خشکشده ایست که بهعنوان چاشنی در غذاهای خاورمیانهای خصوصاً ایرانی استفاده میشود. لیمو عمانی تازه رنگ خردلی داشته و بسیار ترش است، بهطوریکه تازهاش را معمولاً نمیتوان بهتنهایی مصرف کرد، بنابراین آن را در آفتاب خشک میکنند تا داخل آن به رنگ سیاه درآید. رنگ پوستهٔ خارجی آن از زرد قهوهای تا سیاه بوده و آنرا بهصورت چاشنی در غذا مورد استفاده قرار میدهند. لیمو عمانی بهصورت گرد کوبیدهشده یا درسته عرضه میشود.
لیمو عمانی، گونه دیگری از لیمو ترش است، به انگلیسی Lime و درخت آن را Lime tree گویند.
درختی است از خانواده نارنج Rutaceac، نام علمی آن Citrus aurantifolia (Christm) Swingle و مترادف آن C.medica var acida Hook میباشد .
ترکیبات شیمیایی
از نظر ترکیبات شیمیایی در آب لیمو عمانی، سیتریک اسید وجود دارد. اسانس روغنی آن شامل سیترال، لیمونن، لینالول، لینالیل استات، ترپینهئول و سیمن است. در هر یک صد گرم لیمو عمانی خام بدون پوست، مواد زیر وجود دارد:
آب | ۸۹ گرم |
پروتئین | ۷/۰ گرم |
هیدراتهای کربن | ۹ گرم |
خاکستر | ۳/۰ گرم |
کلسیم | ۳۳ میلیگرم |
فسفر | ۱۸ میلیگرم |
آهن | ۶/۰ میلیگرم |
سدیم | ۲ میلیگرم |
پتاسیم | ۱۰۲ میلیگرم |
ویتامین | A 10 واحد بینالمللی |
تیامین | ۳۰/۰ میلیگرم |
رایبوفلاوین | ۰۲/۰ میلیگرم |
نیاسین | ۲/۰ میلیگرم |
ویتامین | C 37 میلیگرم. |
خواص ـ کاربرد
میوه لیمو عمانی خیلی ترش، خنککننده، اشتهاآور، ضدعفونی کننده، مقوی معده و مؤثر برای رفع عوارض کمی ویتامین C است.
در شبهجزیره مالا یا، برگهای لیمو عمانی را له میکنند و برای رفع سردرد روی پیشانی میگذارند. جوشانده ریشههای لیموعمانی را برای قطع اسهال خونی میخورند.عصاره برگهای درخت لیمو عمانی مخلوط با عصاره برگهای فوفل را برای معالجه دل درد میخورند. در اندونزی آب لیمو عمانی در مصرف داخلی و خارجی برای معالجه سرفه و سرماخوردگی به کار میرود.
وجه تسمیه
در لغتنامه دهخدا از این محصول با همین نام یاد شده و آنرا «لیمویی ترش که از عمان آرند» معنا کرده، اما شهرت آن احتمالاً به غلط «عمانی» ذکر شده است، چراکه کشور عمان فاقد مرکباتی معروف بوده و احتمالاً نام درست لیمو «امانی» است، به دلیل این که شهر امان پایتخت کشور اردن از لحاظ محصول لیمو همچون کشورهای لبنان و فلسطین سرشناس است.
دامنه انتشار
گیاه لیمو عمانی بومی آسیای جنوبی بوده و در آمریکا و آمریکای لاتین نیز کشت میشود. این گیاه در مناطق مختلف جنوب و جنوب شرقی ایران نظیر بندر عباس، میناب، جهرم و شیراز به طور فراوان کاشته میشود.
استفاده
لیمو عمانی معمولاً در طبخ خورش های ایرانی چون قرمه سبزی و قیمه استفاده میشود. آنها را پیش از ریختن در غدا سوراخ کرده، شکسته یا خرد میکنند. در کشورهای دیگر گاهی نیز آنها را بهصورت گرد کوبیده به خوراکهای برنجی میافزایند. مثلاً در خوراک خلیجی پر ادویهای با نام بهارات یا کبسا. از این محصول در کشورهای عرب همسایه همچون عراق، کویت و بحرین نیز استفاده میشود.
گفته میشود برای پرهیز از تلخ شدن غذا بهتراست پیش از افزودن آن به غذا تخمهای آنرا درآورد. در ضمن وقتی درسته در غذا انداخته میشود محل تجمع روغن شده و خوردن آن هر چند که خود کالری ندارد، توصیه نمیشود.
مزه
لیمو عمانی همچون دیگر مرکبات طعم ترش دارد ولی فاقد تهمزه شیرین در لیموهای تازه است. همچنین بهدلیل عمل تخمیر انجام شده کمی تلخی در مزه آن احساس میشود.
روش آمادهسازی
لیموی شسته شده را کاملاً خشک کرده درون سینی قرار داده و در مقابل نور خورشید میگذارند. ۲ الی ۳ ساعت اول مرتب زیر و رو میکنند تا تمام لیمو خشک شود و سپس به مدت ۳ الی ۴ روز زیر تابش نور خورشید قرار میدهند تا کاملاٌ خشک شود.
خواص دارویی
در طب سنتی برای لیمو عمانی آثار دارویی مقوی معده، ضد نفخ، اشتهاآور، ضدعفونی کننده، مسکّن سردرد و رفع کنندهٔ علایم سرفه و سرماخوردگی قایل بودهاند.[۱] این ماده غذایی ویتامین ث بالایی داشته و برخی منابع آنرا به عنوان یک کاهنده فشار خون (بهصورت دمکرده) و حتی چربی خون توصیه میکنند.
لیمو عمانی، گونه دیگری از لیمو ترش است، به انگلیسی Lime و درخت آن را Lime tree گویند.
درختی است از خانواده نارنج Rutaceac، نام علمی آن Citrus aurantifolia (Christm) Swingle و مترادف آن C.medica var acida Hook میباشد .
ترکیبات شیمیایی
از نظر ترکیبات شیمیایی در آب لیمو عمانی، سیتریک اسید وجود دارد. اسانس روغنی آن شامل سیترال، لیمونن، لینالول، لینالیل استات، ترپینهئول و سیمن است. در هر یک صد گرم لیمو عمانی خام بدون پوست، مواد زیر وجود دارد:
آب ۸۹ گرم
پروتئین ۷/۰ گرم
هیدراتهای کربن ۹ گرم
خاکستر ۳/۰ گرم
کلسیم ۳۳ میلیگرم
فسفر ۱۸ میلیگرم
آهن ۶/۰ میلیگرم
سدیم ۲ میلیگرم
پتاسیم ۱۰۲ میلیگرم
ویتامین A 10 واحد بینالمللی
تیامین ۳۰/۰ میلیگرم
رایبوفلاوین ۰۲/۰ میلیگرم
نیاسین ۲/۰ میلیگرم
ویتامین C 37 میلیگرم.
خواص ـ کاربرد
میوه لیمو عمانی خیلی ترش، خنککننده، اشتهاآور، ضدعفونی کننده، مقوی معده و مؤثر برای رفع عوارض کمی ویتامین C است.
در شبهجزیره مالا یا، برگهای لیمو عمانی را له میکنند و برای رفع سردرد روی پیشانی میگذارند. جوشانده ریشههای لیموعمانی را برای قطع اسهال خونی میخورند.عصاره برگهای درخت لیمو عمانی مخلوط با عصاره برگهای فوفل را برای معالجه دل درد میخورند. در اندونزی آب لیمو عمانی در مصرف داخلی و خارجی برای معالجه سرفه و سرماخوردگی به کار میرود.
گردآوری: