آشنایی کامل با خواص ریحان ( Basil ) ، را برای شما عزیزان و کاربران محترم جوانی ها قرار داده ایم , با مجله جوانی ها همراه باشید.
آشنایی کامل با خواص ریحان ( Basil )
ریحان گیاهی است علفی یکساله و معطر که ارتفاع ساقه آن تا ۶۰ سانتیمتر می رسد . برگهای آن بصورت متقابل بیضوی و نوک تیز با کناره های دندانه دار می باشد . گلهای آن معطر و کوچک به رنگهای سفید، قرمز و گاهی بنفش مشاهده می شود .
تخم آن سیاه و ریز است . برگ ریحان و سرشاخه های جوان آن بمصرف تغذیه می رسد ریحان در ایران و افغانستان بطور خودرو می روید در اکثر نقاط دنیا کاشته می شود.
اصل این گیاه دارویی مروط به نواحی هند و آسیا است که قدمت کشت آن حداقل به پنج هزار سال پیش برمیگردد.
مردم سراسر دنیا از کشورهای ویتنام تا هند و ایتالیا از این سبزی خوش عطر و طعم برای انواع پخت و پز استفاده میکنند.
خواص داروئی:
چون ریحان بسیار معطر است بنابراین برای معطر ساختن غذاها از آن استفاده می شود ریحان از لحاظ قدیم ایران کمی گرم و خشک است .
۱)دم کرده برگ ریحان اثر ضد تشنج درد مقوی و مدر است .
۲)دم کرده برگ ریحان معالج سردردهای میگرن و عصبی است .
۳)خوردن ریحان دستگاه هاضمه راتقویت می کند .
۴)نوشیدن یک فنجان دم کرده ریحان نفخ و گاز معده را از بین میبرد .
۵)برگ ریحان درمان کننده ناراحتی های حاصل از نیش حشرات است کافی است که محل گزش حشرات را با برگ ریحان ماساژ دهید خارش و درد را برطرف می کند.
۶)جویدن برگ ریحان برای زخم های دهان مفید است .
۷)جوشانده ریحان تب بر است .
۸)دم کرده تخم ریحان مسکن است .
۹)اگر تخم ریحان را بکوبید و با صمغ عربی مخلوط کنید داروی خوبی برای درمان اسهال است.
۱۰)تخم ریحان برای رفع دل درد مفید است .
۱۱)برگ ریحان اثر زیاد کننده شیر دارد و مادران شیر ده حتما باید از این گیاه استفاده کنند .
۱۲)دم کرده دانه ریحان برای درمان ورم کلیه و ترشحات زنانه بکار می رود .
۱۳)دم کرده برگ ریحان درمان کننده سرگیجه است .
۱۴)برگ ریحان را همراه غذا بخورید در هضم غذا موثر است .
۱۵)اگر گلدان ریحان را جلوی پنجره بگذارید حشرات و مگس را فراری می دهد و آنها و داخل خانه نخواهند شد .
این گیاه علاوه بر استفاده در امور پخت و پز،دارای خواص درمانی بسیاری نیز میباشد که در این جا به ۶ مورد از آنها اشاره میکنیم:
• سلامت دستگاه قلبی عروقی
ریحان سرشار از کارتنوئیدهایی مانند بتا کاروتن است که میتوانند در بدن تبدیل به ویتامین A شوند. بتا کاروتن نسبت به ویتامین A دارای خواص آنتیاکسیدانی بیشتری است چرا که نه تنها ازسلولها در برابر آسیب رادیکالهای آزاد محافظت میکند بلکه از اکسیده شدن کلسترول خون توسط رادیکالهای آزاد در رگهای خونی نیز پیشگیری میکند.
با اکسیده نشدن، کلسترول در دیواره رگهای خونی ایجاد نمیشود و به این ترتیب، از ایجاد تصلب شرائین یا گرفتگی رگها و حمله قلبی نیز پیشگیری میشود.
ریحان منبع خوبی از منیزیم نیز میباشد. این گیاه با ایجاد آرامش در عضلات و رگهای خونی موجب تقویت دستگاه قلبی عروقی میشود و جریان خون را در رگها بهبود بخشیده و خطر نامنظم بودن ریتمهای قلبی و اسپاسمهای قلبی عروقی را کاهش میدهد.
• پیشگیری از سرطان
ریحان دارای خواص آنتیاکسیدانی قوی میباشد. آنتیاکسیدانهای طبیعی موجود در این گیاه میتواند از بدن در برابر آسیبهای رادیکالهای آزاد محافظت کرده و به این ترتیب با اکثر فرمهای سرطان مبارزه کند.
• سلامت پوست و مو
روغن فرار ریحان به عنوان مرطوب کننده برای شفافیت پوست و موی کدر شده نیز به کار میرود. از این گیاه دارویی برای درمان آکنه نیز استفاده میشود.
• سلامت استخوان و بافت همبند
ماده اوژنول روغنهای فرار ریحان موضوع مطالعات گسترده بوده است. چون این ماده میتواند جلوی فعالیت آنزیمی بنام سایکلواکسیژناز در بدن را بگیرد. بسیاری از داروهای ضدالتهابی از قبیل آسپرین و ایپوبروفن، جلوی فعالیت چنین آنزیمی را میگیرند.
این اثر مهارکنندگی اوژنول در ریحان، به آن خاصیت ضدالتهابی میدهد و میتواند نقش اساسی در درمان داشته و انسان را از درد ناشی از بیماریهای التهابی مثل روماتیسم مفصلی مصون نگهدارد.
• خواص ضد باکتریایی
محققان ثابت کردهاند که روغنهای اساسی ریحان در برابر رشد ناخواسته انواع بسیاری از باکتریها مانند گونههای مختلفی که در برابر آنتیبیوتیکهای معمول مقاومت نشان دادهاند اثر درمانی و محافظتی خوبی از خود نشان دادهاند. مطالعات نشان داده، اگر محصولی را در محلولی که فقط حاوی یک درصد روغن ریحان باشد، شستشو دهیم منجر به از بین رفتن چنین باکتریهایی میشود. پس با تمایل بیشتری از این سبزی پرخاصیت در سالاد خود استفاده کنید.
• تقویت سیستم ایمنی بدن
شواهد نشان میدهد آنتیاکسیدانها و روغنهای فرار موجود در ریحان باعث شده تا این گیاه عامل خوبی برای تقویت سیستم ایمنی بدن به شمار رود. برگها و روغن ریحان هر دو دارای خاصیت ضد باکتریایی هستند که میتوانند حتی برای از بین بردن بیماریهای عفونی نیز مفید باشند.
استفاده موضعی از برگهای ریحان بر روی زخمها، میتواند موجب از بین رفتن عفونتهای باکتریایی شود. مادامی که از خوردن ریحان در غذا لذت میبرید از خواص ضد ویروسی آن برای درمان بیماریهایی مانند سرماخوردگی، آنفلوانزا و تبخال نیز بهرهمند میشوید.
گردآوری: